Straipsniai2010-02-17 :: Patogi virtuvė – ne atsitiktinumas...Apskaičiuota, kad kasdien maistą gaminanti šeimininkė per metus virtuvėje nueina daugiau nei tris milijonus žingsnių – atstumą, kuris prilygsta kelionei nuo Vilniaus iki Paryžiaus. Tačiau kasdienę kelionę galima sutrumpinti, jei atkreipsite dėmesį į bendrovės „Patogi virtuvė“ specialistų patarimus, kaip šią zoną paversti funkcionalia ir ergonomiška. Įrengdami naują būstą stengiamės, kad jis būtų ne tik jaukus ir estetiškas, bet ir funkcionalus. Tai ypač aktualu kalbant apie virtuvę, kurioje, kaip teigia mokslininkai, maistą šeimai gaminantis žmogus praleidžia kone ketvirtadalį gyvenimo. Tad vis greitėjant gyvenimo tempui ir stengiantis taupyti kiekvieną laisvą minutę, patogumas ir ergonomika tampa privalomais virtuvės dizaino komponentais. Bendrovės „Patogi virtuvė“ specialistai tikina, kad tokią maisto gaminimo zoną sukurti bus paprasčiau, jei rinksitės pagal individualų projektą gaminamus baldus, ne tik atitinkančius ir optimaliai užimančius turimą erdvę, bet ir pritaikytus konkretiems jūsų poreikiams. Virtuvės planavimo klaidos
Vieno žmogaus erdvė Virtuvės dalis, kurioje ruošiamas maistas, – dažniausiai vieno šeimos nario erdvė, tad ji turėtų būti patogi būtent tam asmeniui. O standartiniai virtuvės baldai pritaikyti vidutinio ūgio žmonėms, bet aukštesniems ar žemesniems jie kelia nepatogumų – norint pasiekti reikiamą daiktą, tenka pasilenkti, atsitūpti ar pasistiebti, tad ir maisto gaminimo procesas tampa ilgesnis, varginantis, nes reikia įdėti daugiau pastangų. Planuodami virtuvę savarankiškai, nepamirškite apgalvoti visų detalių, o ypač lemiančių patogumą, funkcionalumą ir kuriančių ergonomišką erdvę. Tinkamas aukštis Stalviršis. Vienas svarbiausių virtuvės ergonomikos principų – tinkamas stalviršio aukštis. Jį reikėtų rinktis atsižvelgiant į dažniausiai virtuvėje šeimininkaujančio žmogaus ūgį. Optimalus stalviršio aukštis – 10–15 cm žemiau sulenktos alkūnės. Plautuvė. Ūgis svarbus ir renkantis plautuvę: žemesniam nei 165 cm žmogui patogiausias plautuvės gylis – 20 cm, aukštesniam – 25 cm. Buitinės technikos vieta Mikrobangė. Dažna problema naujoje virtuvėje – iš anksto nenumatyta vieta mikrobangų krosnelei, naudojamai kone kiekvienuose namuose. Populiarėjantis ir itin patogus sprendimas – mikrobangų krosnelę įmontuoti į spinteles. Renkantis tinkamą jos aukštį, būtina atsižvelgti į visų šeimos narių ūgį – naudotis turėtų būti patogu ir saugu tiek aukščiausiam, tiek žemiausiam šeimos nariui. Gartraukis. Svarbu nustatyti ir tinkamą gartraukio aukštį – jeigu jis įmontuotas per aukštai, gaminant maistą susidarę garai ir įvairios kenksmingos medžiagos liks virtuvėje, tad ilgainiui gali atsirasti nesveikų namų sindromas – tai sukelia nuovargį, galvos skausmus ir provokuoja įvairias ligas. Spintelės ir daiktų išdėstymas Apie tai, ką dėsite į spinteles, pagalvokite dar prieš projektuodami virtuvės baldus. Pasak „Patogios virtuvės“ darbuotojų, svarbu užtikrinti, kad virtuvėje naudojamiems daiktams pakaktų vietos ir jie būtų išdėstyti tinkamame aukštyje, – tada jausitės patogiai, nesivarginsite bandydami pasiekti virtuvėje naudojamus prietaisus, įrankius ar produktus. Įprasta manyti, kad daiktai turi būti laikomi arčiausiai jų naudojimo vietos, tačiau ši taisyklė tinka ne visais atvejais. Ieškodami vietos virtuvės rakandams, atsižvelkite į jų naudojimo dažnumą ir svorį. Dažniausiai naudojamus daiktus patogiausia laikyti zonoje nuo žmogaus klubų iki pečių. Ši erdvė tinkama ir rečiau naudojamiems, tačiau sunkiems daiktams – viršutinėse spintelėse juos laikyti ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Ideali vieta retai naudojamiems nesunkiems daiktams – viršutinės spintelės. Siekiant maksimaliai išnaudoti erdvę, ypač mažoje virtuvėje, viršutines spinteles rekomenduojama projektuoti iki pat lubų. Nemažai šeimininkių naujoje virtuvėje pasigenda vietos pašluostėms ir rankšluosčiams – problemą išspręsite spintelės šone pritaisę laikiklius. Patogiausia, jei ši vieta yra kuo arčiau plautuvės, t. y. ten, kur minėti daiktai naudojami dažniausiai. Lengvai pasiekiami daiktai Stalviršio apačioje įprasta sumontuoti spintelių su durelėmis, tačiau kur kas praktiškesnis sprendimas – kokybiški, platūs stalčiai: galima greitai apžvelgti turinį ir rasti ieškomą daiktą net nepasilenkus ar neatsitūpus. Stalčiuose patogu laikyti ne tik įrankius, bet ir maisto produktus, puodus. Vis labiau populiarėja ištraukiamos lentynėlės ir kiti mechanizmai – galėsite ne tik lengvai pasiekti reikiamus daiktus, bet ir veiksmingai išnaudoti virtuvės kampus. Tinkamas apšvietimas Apšvietimas – nepastebimas virtuvės elementas, išskyrus tuos atvejus, kai jis įrengtas netinkamai. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šviesa nekristų į akis ir neakintų gaminant maistą. Taigi šviestuvus reikėtų projektuoti taip, kad ant maisto gaminimo paviršiaus nekristų šešėliai. Virtuvės darbo zona bus apšviesta tinkamiausiai, jei viršutinių spintelių apačioje įmontuosite šviestuvus – aiškiau matysite ruošiamą maistą ar receptų knygos puslapius.
Šaltinis: „Mano namai“ Įvertinkite straipsnį |